L'ENERGIA ÉS PRESENT EN TOTES LES COSES, NOMÉS CAL APRENDRE A SENTIR-LA.

domingo, 11 de octubre de 2009




ACTIVITAT I SALUT
l'art de respirar




El moviment promou l'activació de la sang i del QI ( corrent elèctric que circula per dins del cos humà, segons la Medicina Tradicional Xinesa, MTX), aquesta activació ajuda al manteniment de la salut i contribueix a l'equilibri homeostàtic del cos.

El cos necessita mantenir una constant lluita amb sí mateix i amb el medi que l'envolta per tal d'estar equilibrat, ja sigui allò que menjem, allò que sentim o alló que ens influeix del medi ambient on vivim, fa que el nostre cos es vegi modificat respecte a l'equibri que ha de mantenir per sí mateix.

En aquest cas ens introduirem en la infuència que té el medi ambient on vivim i la relació que el nostre cos té amb ell, així com la influència de l'activitat física que podem realitzar a l'aire lliure i els beneficis que això ens aporta.
El fet de poder realitzar una activitat amb contacte amb la natura ens estimula internament els òrgans ja que de fet el nostre cos és un microcosmos dintre d’un macrocosmos.
El nostre cos, a l'igual que fa la natura, seguix uns cicles en els quals alguns òrgans estan en un estat d'insuficiència o d'excés, cosa que fa més propici poder patir una determinada patologia o una altra.
En el moment que estem realitzant un exercici o activitat a l'aire lliure ens relacionem amb tot allò que ens envolta, segons la medicina tradicional xinesa l'energia que es necessita per a poder viure prové del cel, provinent de l'oxigen que respirem i va directament al pumó, òrgan de primordial importància per a poder repatir l’energia a la resta de cos; i en un segon, però no per això menys important,els aliments que provenen de la terra, un altre dels subministres energètics; és així com ja tenim la dualitat més important, oxigen i alimentació.

Per a la medicina xinesa dos dels factors més importants a teniren compte, i que tant mateix s'encarrega de treballar en algunes de les tècniques pròpies de la medicina són: apendre a respirar, i saber tenir uns bons hàbits en relació a l'alimentació, quins aliments són més beneficiosos per a cada moment de l'any.

En quant a la respiració, saber respirar bé és molt importat, i no tothom ho sap fer, la respiració ha de ser profuda i pausada, sense presa però amb una cadència per tal d'armonitzar la freqüència i per tal de que l'oxigen i el Qi es puguin assimilar bé i puguin circular per tot el cos i pels meridians (canals de corrent elèctric, que circulen per tot l'organisme).


En l'àmbit de la medicina xinesa el treball de la respiració es contempla amb el QI GONG (treball de l'energia/ aire ), una de les disciplines més importants ja que ensenya a respirar i repartir per tot l'organisme l'energia que hem carregat.
El QI prové de l'aire que respirem, va a parar al pulmó i amb un seguit de moviments coordinats, es reparteix per cada un d'aquests, millorant així la funció general o algun tipus de patologia que pugui existir en aquell moment.

El fet de fer esport o activitat a l'aire lliure, com ara podria ser les actvivitats de la muntanya, potencia molt més el fet de fer activitat, ja que la relació directa amb la natura, amb tots els agents que ens envolten, aire, aigua, sol, fusta, plantes, etc... estimula molt més la relació que té el nostre cos emb el cosmos que ens envolta.
L'oxigen que podem trobar als llocs oberts sempre és més positiu i favorable que el que utilizem per a realitzar en llocs tancats, de fet, els exercicis terapèutics que s'han realitzat sempre a la Xina, ja desde temps llunyans, han estat sempre als parcs o jardins on els xinesos diuen que està el QI més positiu.

JORDI CASADO BORRULL
FISIOTERAPEUTA
LLICENCIAT EN MEDICINA TRADICIONAL XINESA